Annette

"Ik had geen tijd om me verslagen te voelen, want we moesten met de gemeente direct over in actiestand."

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Annette Bronsvoort
Lichtenvoorde
Burgemeester Oost Gelre

“Jantien, voordat we beginnen eerst een vraag aan jou. Hoe gaat het met je? Ben je gezond? En je familie?”
“Jazeker, alles goed hier en met mijn familie ook.”
“Heel fijn om te horen. Vraag maar raak en zeg gerust je.”

“Ik ben nu, net zoals bijna iedereen, al een aantal weken vanuit huis aan het werk. Mijn man werkt beneden en ik boven en ook onze zoon is voor nu teruggekomen naar de Achterhoek, zodat hij wat meer ruimte heeft om vanuit huis te werken. Dat gaat eigenlijk heel goed zo. Een groot deel van mijn werk kan ik prima online doen via videoconferenties, mails en bellen. Al haalt dit het niet bij wat ik het liefste doe. Als burgemeester heb ik normaal veel contact met mensen. M’n collega’s op het gemeentehuis, wethouders, de inwoners. Ik word regelmatig uitgenodigd voor evenementen of ga bij mensen op bezoek. Dat valt in een keer weg en ik mis het enorm. Juist nu wil ik er als burgemeester graag zijn, dus ik doe mijn best om met de beperkte mogelijkheden toch zoveel mogelijk te doen. Een bloemetje of kaartje sturen. Online zichtbaar zijn en nog altijd goed luisteren naar wat er om me heen gebeurt en daarop inspelen. Op dit moment is het ‘t belangrijkste dat we gezond blijven.
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Er komt veel op de gemeente af en zeker in de eerste weken was het best een uitdaging om het allemaal goed te laten verlopen. Ik kan me het moment goed herinneren toen minister Bruins een briefje in z’n handen kreeg waar op stond dat de eerste patiënt met het virus was gemeld. Dat blijft je wel bij. Zo kwam het steeds dichterbij. Eerst bespraken we de situatie in China en ineens was het hier. Ook de eerste inwoner binnen de gemeente werd me persoonlijk gemeld door de GGD. Het ging heel snel. Ik had eigenlijk geen tijd om me verslagen te voelen, want we moesten met de gemeente natuurlijk direct over in actiestand. Wat betekent het en wat kunnen we doen?

"Het overheersende gevoel bij mij is telkens geweest, ik hoop dat onze inwoners en hun dierbaren gezond blijven."

Als het kabinet een besluit neemt en maatregelen oplegt, is het aan ons om de regels te vertalen, zodat de inwoners en ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Bijvoorbeeld toen we het bericht kregen dat de horeca moest sluiten, dan is het aan ons om ze in te lichten en hierop toe te zien. Op papier is dit vaak makkelijker dan in de praktijk, ook omdat het niet altijd helemaal duidelijk is wat wel en niet kan. In zo’n geval probeer ik telkens terug te gaan naar de vraag; waarom doen we dit? We willen de mensen in eerste plaats gezond houden. Tot zover ben ik trouwens onder de indruk hoe goed de mensen in Oost Gelre deze regels opvolgen. Ik begrijp hoe lastig het is. Natuurlijk wil je graag naar die verjaardag of toch even je familie zien. Het gaat tegen onze natuur in om het niet te doen en daarom heb ik diep respect dat mensen zo goed met de maatregelen omgaan.
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Het overheersende gevoel bij mij is telkens geweest, ik hoop dat onze inwoners en hun dierbaren gezond blijven. De spanning is merkbaar, we willen hier geen Brabantse toestanden en ik moet er niet aan denken als er een uitbraak zou zijn binnen een verzorgingstehuis. Maar daarnaast pakken we ook veel andere zaken op. Iedereen wordt hierdoor geraakt en we proberen ook te kijken naar wat er wel kan, bijvoorbeeld voor mensen van de Stadskamer die de contacten goed kunnen gebruiken. Zoveel inwoners komen ook zelf al met prachtige initiatieven door kaartjes te sturen, muziek te maken en nieuwe manier van contact te zoeken. En wat dacht je van de ondernemers die met zoveel creatieve oplossingen komen.

Juist ook voor de ondernemers en organisatoren van de verschillende evenementen is het belangrijk dat wij nu ook het gebruikelijke werk binnen de gemeente voortzetten. Collegevergaderingen, bestemmingsplannen, de financiën voor volgend jaar. Ze worden allemaal besproken in de hoop dat we de economie door kunnen laten draaien, zodat als we door deze periode heen zijn we ook weer snel dingen kunnen oppakken. Ik kom toevallig net van de telefoon met de organisatie van de Zwarte Cross. We voelden het al aankomen, maar dat het nu echt niet door mag gaan dan denk je, ja jongens, dat betekent wel wat. Zoveel mensen die voor of met ze werken en verenigen die er hun inkomsten vandaan halen. Maar wat ik zie bij alle ondernemers en evenementen organisaties is dat er twee kanten zijn. Eerst het slechte nieuws, maar ook vaak snel de schouders er weer onder en kijken wat er wel kan. Is het niet nu, dan later.

"We moeten elkaar helpen en dat proberen we als gemeente ook te doen. Samen komen we hieruit. "

Met al dat bellen en online vergaderen vliegen de dagen voorbij. Ik kijk enorm uit naar het moment dat we de deur weer uit mogen en ik bij mensen op bezoek mag. Ik zou deze week koffie drinken bij een mevrouw die 100 is geworden. We hadden ons er beide erg op verheugd. Nu hebben we toch nog een fijn gesprek gehad aan de telefoon. En volgende week tijdens Koningsdag mag ik normaal lintjes uitdelen aan mensen die zich hebben ingezet voor de samenleving. Dat is altijd reuze spannend, omdat het als verrassing is en we dus de mensen met een smoes naar het gemeentehuis moeten krijgen. Nu is dat moment er niet en ik ga het enorm missen. De gelukkigen krijgen deze week al wel te horen dat ze een Koninklijke onderscheiding krijgen, maar het opspelden moet nog even wachten.

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Naast al het werk maak ik ook wel tijd voor mezelf. Dat is ook wel nodig. De eerste weken had ik de neiging om continu het nieuws te checken, nu probeer ik dat te beperken tot twee keer per dag en tussen vergaderingen door, neem ik soms even een kwartiertje om iets anders te doen. In de weekenden vind ik het heerlijk om in de tuin te kunnen zitten of een rondje te fietsen.

Op dit moment is het voor ons allemaal een kwestie van volhouden. Deze crisis heeft een enorme impact op iedereen; van de mensen in de zorg, tot de ondernemers, de jongeren die niet naar school kunnen en de ouderen die geïsoleerd zitten. We moeten elkaar helpen en dat proberen we als gemeente ook te doen. Samen komen we hieruit.”

een steentje bijdragen?

steun ons project met een donatie

Lees jij de verhalen van project BINNENKIJKEN ook graag en zou je willen bijdragen aan ons werk? Te gek, want dat kan nu door een donatie over te maken. Hiermee zijn wij als Zzp’ers enorm geholpen in deze onzekere tijden. Op naar nog veel meer mooie verhalen!