Benno

"We moeten de klanten nu vragen om drie tegels afstand te houden."

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Benno Voorhuis
ETOS Lichtenvoorde
Afstand nemen in je winkel

We hebben in de afgelopen weken de nodige aanpassingen moeten doen. Mensen lopen nu verplicht via de ene deur naar binnen en de andere kant naar buiten, er mag maximaal een klant per tien vierkante meter binnen zijn. Dit controleren we door zesentwintig mandjes buiten te hebben staan, iedere klant moet er eentje meenemen en op betekent dat de winkel vol is. Als het mandje wordt ingeleverd, desinfecteren we het goed. Zelf staan we achter een kuch-scherm, zoals ze het noemen, om zowel onszelf en team, als de klanten extra veiligheid te bieden. De ruimte bij de afrekenbalie hebben we breder gemaakt en we vragen mensen zoveel mogelijk contactloos te betalen. Tot slot hebben we zelfs een deel van de winkel afgezet. Op een gegeven moment kwam er een loop op paracetamol, zeep en handgel. Dit kan nu gevraagd worden bij de balie en we zijn hier vanaf het begin consequent in geweest, maximaal een pakje paracetamol en twee handgel per persoon. Zo hebben we er voor kunnen zorgen dat er altijd voldoende was voor iedereen en gelukkig was er ook veel begrip van onze klanten voor de situatie.
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

"Ik hoop dat de consument zoveel mogelijk lokaal gaat kopen om de ondernemers door deze periode te slepen"

Het zijn een hoop extra handelingen en aanpassingen en het is echt niet altijd even leuk. Het liefst zouden we de klant uitgebreid advies geven, een make-upje proberen en toch dat persoonlijke contact wat ons vak zo leuk maakt. Nu moeten we ze vragen om drie tegels (onze tegels zijn 50 cm) afstand te houden. Maar toch voelen we dat we van geluk mogen spreken, want tot zover hebben we onze klanten altijd nog kunnen helpen, omdat de gevraagde producten op voorraad waren. Van onze collega’s in Brabant hoorden we dat ze vaak nee hebben moeten verkopen en dat wil je als ondernemer natuurlijk echt niet. Daarnaast ziet het er naar uit dat we als drogist, zelfs als het van een lockdown zou komen, gewoon open mogen blijven. Dat is voor sommige winkels anders natuurlijk.

 

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Ik zie dat het rustig is in de straten in Lichtenvoorde. Mensen blijven veel thuis, zoals gevraagd wordt. Bij ons in de winkel merken we ook dat het rustiger is, maar wat ik ook zie, is dat mensen veel bewuster boodschappen doen. Waar ze normaal misschien iedere week even binnenwandelen, gaan ze nu gericht op pad en kopen ze meer in een keer. Voor nu hebben we dus niet direct zorgen over ons eigen bedrijf, maar wel degelijk over die van andere ondernemers in Lichtenvoorde. Je moet het toch samen doen en ik hoop zo dat ze allemaal de benen eronder houden. Het is mooi dat er direct actie wordt ondernomen vanuit het Ondernemersfonds met de website Koop Lokaal Lichtenvoorde bijvoorbeeld. Ik hoop dat dit soort initiatieven de ondernemers door deze periode gaat slepen als de consumenten ook echt lokaal blijven kopen.

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

We kijken er echt naar uit dat het straks allemaal iets meer onder controle is en dat mensen weer vrijer mogen bewegen. Hopelijk tegen de zomerperiode, als de zon weer komt. Dat het allemaal iets ontspannender en plezieriger leven wordt voor iedereen en er meer leven is op straat. Al zien we ook wel dat veel mensen nu terug gaan naar het kleine geluk. Zo genieten wij er echt van om met onze kinderen en kleinkinderen te facetimen en om lekker te wandelen. Er moet minder en dat geeft ook rust. Hopelijk houden we dat een beetje vast.

een steentje bijdragen?

steun ons project met een donatie

Lees jij de verhalen van project BINNENKIJKEN ook graag en zou je willen bijdragen aan ons werk? Te gek, want dat kan nu door een donatie over te maken. Hiermee zijn wij als Zzp’ers enorm geholpen in deze onzekere tijden. Op naar nog veel meer mooie verhalen!