Tjardi

"Normaal ben ik meer het type van, hup, schouders eronder, maar ik heb nu besloten om eerlijk te zeggen dat ik het ook een lastige tijd vind."

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Tjardi Holkenborg
Lichtenvoorde
Projectcoach Dorpskamer

“Het leven kan best een ratrace zijn en ook heel individualistisch. Als je een beetje doorvraagt, ontdek je dat we allemaal weleens momenten hebben dat we het even niet trekken. Maar als er te veel dingen tegelijk op je af komen, of je hebt een onstabiel netwerk, psychische klachten of andere problematiek, dan is het fijn dat er een plek is waar je even op adem kunt komen. Daar is de Dorpskamer voor. Een plek om heel laagdrempelig, zonder druk of verwachtingen, samen te komen met anderen en je sociale leven weer een beetje op te pakken. Het gaat bij ons echt om het samenzijn, een kopje koffie en een praatje. Dat is de perfecte manier om uit de schulp te kruipen. Het gevoel dat je gezien en gehoord wordt en je je kunt verbinden met anderen.

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

En dat is natuurlijk precies wat nu niet kan. Vlak na de eerste persconferentie van Mark Rutte dacht ik echt even van, goh waar moet dit allemaal heen als we niet samen kunnen komen. We hebben direct bij alle bezoekers een kaartje in de bus gedaan en gezegd dat we kunnen bellen. Nu hang ik dus veel aan de telefoon. Vooral in het begin vond ik dit lastig, het samenkomen en ‘meedoen’ is waar we normaal voor staan. Aan de telefoon moet je flink doorvragen totdat je denkt, oh wacht, hier loop je nu dus tegenaan. Mensen blijven iets meer aan de oppervlakte, ook omdat ze ons niet ongerust willen maken. Dat maakt het voor mij moeilijker om in te schatten of bezoekers verder ergens ondersteuning in nodig hebben. Aan de andere kant is het ook wel heel lief, laatst was ik bijvoorbeeld na werktijd aan het bellen en toen zei de bezoeker, ‘zeg, je werktijden zitten erop. We bellen morgen wel weer’. Ze zijn zuinig op ons en dat is fijn, want nu ik vanuit huis werk vind ik het best een uitdaging om m’n werk los te laten.

"Mensen denken weleens dat vrijwilligerswerk een dagtaak is, maar alleen een boodschapje doen of iemand bellen, daar gaat het om en dat levert zoveel vreugde op bij elkaar."

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Wat ik ook een uitdaging vind, is dat ik mensen graag gerust zou willen stellen, maar ik weet zelf eigenlijk ook niet hoe het allemaal gaat lopen. Normaal ben ik meer het type van, hup, schouders eronder, maar ik heb nu besloten om eerlijk te zeggen dat ik het ook een lastige tijd vind. Ik probeer er het beste van te maken en zie juist ook wel weer hele mooie dingen ontstaan. Al in de eerste dagen waren er een hoop bezoekers die bezorgd waren om elkaar en zo zelf het contact zochten. Ook heb ik geprobeerd om mensen met dezelfde interesses met elkaar in contact te brengen. Normaal is Lichtenvoorde en Groenlo iets meer gescheiden, maar nu hebben twee dames uit Lichtenvoorde en Groenlo veel contact met elkaar, omdat ze niet uitgepraat raken over borduren. Dat is toch mooi. Ze hebben al besloten om straks, als het weer kan, af te spreken.
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Het leven is normaal druk en hysterisch genoeg. Ik hoop dat we het erin kunnen houden dat we iets kalmer aan doen en meer naar elkaar omkijken. Nu komt duidelijk aan het licht hoe belangrijk een klein gebaar is. Mensen denken weleens dat vrijwilligerswerk een dagtaak is, maar alleen een boodschapje doen of iemand bellen, daar gaat het om en dat levert zoveel vreugde op bij elkaar. Laatst bracht ik een van onze bezoekers z’n boodschappen. Hij stond met tranen in z’n ogen. Zo’n kleine moeite kan het zijn.

Ik denk dat wij hier als Achterhoekers sowieso wel goed in zijn. Supertof om te zien dat het nu overal wordt opgepakt en ik zou het helemaal tof vinden als we dit blijven doen. En als we het helemaal goed doen, dan zou mijn werk niet eens nodig zijn. Al zou dat dan weer jammer zijn, want ik ben bijna getrouwd met m’n werk zoals je merkt, haha.”

een steentje bijdragen?

steun ons project met een donatie

Lees jij de verhalen van project BINNENKIJKEN ook graag en zou je willen bijdragen aan ons werk? Te gek, want dat kan nu door een donatie over te maken. Hiermee zijn wij als Zzp’ers enorm geholpen in deze onzekere tijden. Op naar nog veel meer mooie verhalen!