Herman

"Ik vind het heel schrijnend voor de hele gemeenschap, de ondernemers hebben het zwaar en ook de ouderen."

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Herman ter Haar
Lichtenvoorde
Bloemencorso en 75 jaar vrijheid

Geen bloemencorso dit jaar.

“Ik ken de gemeenschap van de corsobouwers. Als die willen bouwen, dan moet het ook gebeuren. Dat kan op dit moment gewoon niet, want als je bijvoorbeeld iets wil lassen, dan ben je al snel met meer dan drie mensen samen aan het werk. Er zat dan ook niets op dan het Bloemencorso af te gelasten om zo iedereen gezond te houden.

We hebben dit uiteraard in overleg gedaan, zowel met de bestuursleden als met de corsogroepen. Dan zit je met achttien corsogroepen die bijna allemaal ook zeiden, we gaan nu niet bouwen. Afwachten tot juni heeft geen zin, want dan zijn we sowieso al te laat en je zit ook met het financiële plaatje. Als we nu investeringen maken en het kan straks allemaal niet doorgaan, dan kan dat het voortbestaan van een corsogroep zomaar in gevaar brengen. En we willen op dit moment ook niets vragen van onze gebruikelijke sponsoren. Zij hebben allemaal een mail gekregen waarin we hebben uitgelegd waarom het corso dit jaar niet doorgaat en we hebben ze heel veel sterkte gewenst in deze lastige periode.

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Naast dat ik voorzitter ben van het kermiscomité en de stichting Bloemencorso, ben ik ook bestuurslid bij de Stichting 4 en 5 mei. We zouden dit jaar extra groot uitpakken om 75 jaar vrijheid te vieren en hadden een script laten maken door een bekende scriptschrijver. Het zou een grote theaterproductie worden met een heleboel acteurs, muzikanten, zangers en dansers. Daarnaast was er een plan voor een estafette om het bevrijdingsvuur door lopers vanuit Wageningen naar Lichtenvoorde te halen en we wilden een bevrijdingsontbijt doen. We hebben besloten om dit allemaal te verplaatsen naar volgend jaar. Onze doelgroep bestaat onder andere uit mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Zij zijn natuurlijk hartstikke kwetsbaar.

"Normaal kan het nog weleens voelen alsof de tijd je inhaalt, maar nu gaat alles minder vluchtig en is er meer ruimte om in alle rust na te denken over dingen."

En zo loopt er heel veel anders dan gepland. Ik vind het heel schrijnend voor de hele gemeenschap, de ondernemers hebben het zwaar en ook de ouderen. Op zo’n moment mogen we onszelf ook even in onze arm knijpen. Wat hebben we het normaal toch goed met elkaar en wat kan het ook snel veranderen. Op zo’n moment zie je ook dat je elkaar hard nodig hebt. Zelf merk ik bijvoorbeeld dat ik nog iets vaker contact heb met mijn familie. Mijn schoonouders hebben zelfs leren beeldbellen via facetime en nu bellen we om de dag even. Ik zie dat er overal goed voor elkaar gezorgd wordt, voor familie of met initiatieven zoals bijvoorbeeld de ‘berenjacht’. Het zorgeloze is er op dit moment natuurlijk ook echt even af.
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Ook thuis ben ik nu aan het zorgen. Mijn vrouw heeft pas een zware knieoperatie gehad, dus het komt eigenlijk wel goed uit dat ik nu iets meer tijd heb om haar te helpen. Ik ga per 1 mei met prepensioen en ben nu alvast m’n dagen aan het opmaken, maar ik verveel me geen seconde. In de tuin aan het werk, werken als stratenmaker, schilderen en veel sporten. Normaal kan het nog weleens voelen alsof de tijd je inhaalt, maar nu gaat alles minder vluchtig en is er meer ruimte om in alle rust na te denken over dingen. Ook rondom het corso denken we nu veel na over de toekomst. Zo vroegen we mensen ook met mooie alternatieven te komen voor het corso, want volgens de richtlijnen van het RIVM mogen de knollen straks wel gewoon de grond in en kunnen we aan de slag op de dahliavelden. Mensen kwamen al met wilde ideeën zoals; een corso zeskamp, een beelden- of panelenroute en een kindercorso. Het enthousiasme wordt breed gedragen bij ondernemers en bouwers. Wat we gaan doen, dat weten we nog niet. Maar dat er iets gaat komen, als de situatie rondom het corona virus dat toelaat, is zeker. We willen de gemeenschap aan de gang houden en de situatie ook voor de horeca opleuken.


Maar waar ik eerst echt heel erg naar uitkijk? Dat we elkaar straks als wagenbouwers weer echt in de ogen kunnen kijken en vanaf daar samen vooruit kunnen.”

een steentje bijdragen?

steun ons project met een donatie

Lees jij de verhalen van project BINNENKIJKEN ook graag en zou je willen bijdragen aan ons werk? Te gek, want dat kan nu door een donatie over te maken. Hiermee zijn wij als Zzp’ers enorm geholpen in deze onzekere tijden. Op naar nog veel meer mooie verhalen!