Noortje

"Dan werk je zes jaar naar een examen toe, blijkt die niet door te gaan"

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Noortje Klijnsma
Lichtenvoorde/Barlo
Eindexamenjaar HAVO

“Dan werk je zes jaar naar een examen toe, blijkt die niet door te gaan. Dat is heel raar en ik baal er best van. Het lijkt me toch een bijzondere ervaring, die zenuwen enzo. Volgens mij moet je zoiets gewoon een keer hebben meegemaakt. Hoogstwaarschijnlijk was ik toch wel geslaagd, maar ik was gewoon benieuwd naar de ervaring.

Sowieso is het eindexamenjaar eigenlijk hartstikke leuk. Een examenreisje, de laatste schooldag, gala. Het gaat allemaal niet meer door. En ook kon ik mijn achttiende verjaardag niet echt vieren. Al hadden we hier wel iets leuks op gevonden. Een drive-thru. Dus tijdens mijn verjaardag had ik een tafel buiten neergezet en kwamen vrienden en familie langsrijden. Zo kon ik ze op afstand toch nog even zien, dat was wel grappig.
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Voor school hoef ik nu niet meer veel te doen. Ze gaan naar het schoolexamen kijken in plaats van het centraal examen, dus ik hoef alleen nog een paar dingetjes af te ronden en een herkansing te maken. Verder is het een soort van vakantie, al kun je het natuurlijk geen vakantie noemen. Ik was liever naar school gegaan, want ik vond school altijd echt leuk en het is jammer dat het zo plotsklaps over is.

"We hebben al een lijstje gemaakt met alles wat we willen doen als de quarantaine over is"

De positieve dingen zijn dat ik nu lekker uit kan slapen en er veel vrije tijd is. Al is dat ook wel saai, zeker op mijn leeftijd. Sociale contacten zijn nu juist zo belangrijk. Ik mis het uitgaan en met vriendinnen zijn. Af en toe op een zaterdagavond spreek ik met een vriendin af, op afstand. Of we gaan beeldbellen met vriendinnen. We hebben al een lijstje gemaakt met alles wat we willen doen als de quarantaine over is: high teaën, bowlen, picknicken een pool party. Maar dat lijkt nog ver weg. We hebben nu juist net onze vakantie naar Griekenland geannuleerd.
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Op dit moment zie ik het echt als uitje als ik naar school mag om iets in te leveren. Daar kan ik gewoon naar uitkijken. Hopelijk wordt dat langzaamaan steeds meer. Verder vermaak ik me ook nog wel. Ben begonnen met hardlopen en dat is voor het eerst. En ik ben bezig met het maken van kunst voor mijn portfolio. Volgend jaar wil ik de studie ‘Docent beeldende kunst en vormgeving’ in Arnhem volgen. Hiervoor moet ik een portfolio met mijn werk inleveren en een toelatingsexamen doen. Dat kan waarschijnlijk pas in juni, dus tot die tijd is het heel onzeker of ik eigenlijk wel aan een studie kan beginnen volgend jaar.
Maar eerst dit jaar afmaken. De geruchten gaan dat we tijdens de diploma-uitreiking in juli allemaal in gala gaan. Wie weet kunnen we er toch nog een beetje een feestje van maken!”

een steentje bijdragen?

steun ons project met een donatie

Lees jij de verhalen van project BINNENKIJKEN ook graag en zou je willen bijdragen aan ons werk? Te gek, want dat kan nu door een donatie over te maken. Hiermee zijn wij als Zzp’ers enorm geholpen in deze onzekere tijden. Op naar nog veel meer mooie verhalen!