Wout, Ramón en Ilse

"Als je het maar wilt zien is er altijd genoeg te doen en daarbij hebben we er alle vertrouwen in dat het straks weer goed komt."

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Grand Café Markt 5
Lichtenvoorde
Deuren gesloten

Wout Gerritsen

Ramón en ik zaten samen de persconferentie af te wachten. Ik stond dat weekend stand-by voor het geval het druk zou worden, maar helaas was de bedrijvigheid in het centrum en dus bij ons sinds “vrijdag de 13e” al drastisch verminderd. Het aantal annuleringen nam toe, begrijpelijk maar ook erg confronterend en zorgwekkend. Toen de persconferentie telkens verlaat werd en er al steeds meer uitlekte van de te verwachten inhoud met ingrijpende maatregelen, zijn we direct naar de zaak gegaan. Daar hebben we achter de schermen op een mobieltje met collega’s de uitzending bekeken en met groeiende, onwerkelijk aanvoelende ontsteltenis aangehoord. De dames achter de bar hadden de tranen in de ogen staan en ook wij voelden plotsklaps de mate van serieusheid en omvang van de noodmaatregelen. Toen was het een wake-up call om te schakelen.

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Instructies werden uitgedeeld om reserveringen netjes persoonlijk af te bellen en om bij de aanwezige gasten die nog lekker zaten te eten en te borrelen, aan tafel te komen om hen in te lichten en binnen een half uur naar huis te sturen. De laatste bestellingen werden afgemaakt, om vervolgens met een raar gevoel al vroeg te gaan opruimen en afsluiten. Een bizarre situatie.

 

In eerste instantie waren we vooral bezig met dingen als; wat doen we dan met alle voorraad? Hoe gaat dit met het personeel? Maar in de dagen die volgenden hakte het er pas echt in als je ziet wat de schaal hiervan is. We hadden natuurlijk ook ineens tijd om het journaal te kijken en dan zie je toch hoe iedereen hier last van heeft. Dan kun je niet anders denken dan dat gezondheid voor alles gaat.” 

'Ons advies aan de medewerkers is hetzelfde als wat we elkaar op het hart drukken; even een pas op de plaats, meer rust pakken en goed voor jezelf en naasten zorgen.

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Ramón Heijnst

“Op dit moment zijn Wout en ik toch wel extra blij dat we de zaak samen met Ilse runnen. Zij heeft zoveel ervaring en houdt het hoofd koel, dat is geruststellend. Zo hebben we allemaal onze kwaliteiten en in deze periode is het fijn als je het samen doet. Dat geldt ook voor ons team. Iedereen is super betrokken en wil graag helpen, al kan dat helaas niet altijd.

Wel hebben we die maandag na de afgedwongen sluiting, meteen het volledige team bij elkaar geroepen (op gepaste afstand, uiteraard) met als prioriteit iedereen gerust te stellen, dat ze hun baan behouden en een basis inkomen gewoon zal doorlopen. Wat dat betreft hebben we echt geluk met hoe het in Nederland allemaal geregeld is, want de overheid stond direct klaar. Natuurlijk, ook zij hebben tijd nodig om alles te regelen, er is immers voor niemand een blauwdruk die de concrete vervolgstappen kant en klaar uitgestippeld heeft. Dus ons advies aan de medewerkers is hetzelfde als wat we elkaar op het hart drukken; even een pas op de plaats, eens iets meer rust pakken, sporten en goed voor jezelf en naasten zorgen. Als je in de horeca werkt, gaat het leven namelijk soms erg snel, is regelmaat moeilijk en is er weinig tijd, dus nu is er eens tijd om stil te staan en de kleine dingen weer op te merken en te waarderen.”

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Ilse Schutte

“We hebben er met z’n drieën heel bewust voor gekozen om even die rust te pakken, maar nu ook weer te focussen op de toekomst. We hebben net “Brul” erbij gekocht en dat willen we nog restylen, daar is nu extra tijd voor. Aan tafel dus; van dag tot dag het nieuws met de gevolgen voor Markt 5 bespreken, maar ook vergaderen over positieve ideeën en onze gezamenlijke toekomstvisie. Bovendien is er nu uiteraard tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak, (achterstallig) onderhoud en algemene bijwerkklusjes. “Elk nadeel hep se voordeel” en “van de nood een deugd maken” zijn in deze tijd veel gehoorde uitspraken achter onze gesloten deuren. Als je het maar wilt zien is er altijd genoeg te doen en daarbij hebben we er alle vertrouwen in dat het straks weer goed komt. We zijn een gezond bedrijf en krijgen veel steun, zowel van de overheid en gemeente, als ook van de leveranciers en de ondernemers onderling. Iedereen denkt met elkaar mee. Hartverwarmend.

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

In Lichtenvoorde zijn we die saamhorigheid wel gewend, maar dat wordt nu nog eens uitvergroot. Ook van onze gasten krijgen we veel steun. We hebben ervoor gekozen niet te gaan bezorgen, want dat doen we normaal ook niet. Daarbij willen we als bedrijf graag bij onszelf en onze sterke punten blijven. Bovenal willen we niet nu alsnog onze medewerkers onnodig in gevaar brengen. Ook onze gasten denken trouwens mee, door bijvoorbeeld toch cadeaubonnen te halen of ons op straat aan te spreken om het team en ons een hart onder de riem steken. Geweldig! Dat motiveert om positief te blijven en vooruit te kijken.”