hanneke Kolkman

'Ik ben een positief persoon en probeer altijd te kijken naar wat er wel lukt.'

Tekst: Jantien klein Ikink
Fotografie: Anja Onstenk

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Hanneke Kolkman
Woonplaats: Zieuwent
Gezinssituatie: samenwonend Werksituatie: docent Engels VWO onderbouw

Ik mis het om in een lokaal te zijn met 32 leerlingen; de energie, de grapjes en het samenzijn. Ik geef Engels op het Rietveld Lyceum in Doetinchem en dit gaat nu allemaal online. Wat voor mij vooral een uitdaging is, is om te zien hoe de vlag erbij hangt en hoe de kinderen zich voelen, terwijl ik dat juist nu belangrijk vind. Ik doe m’n best om de lessen alsnog persoonlijk te maken door bijvoorbeeld leuke vragen te stellen, in het Engels uiteraard, als ‘Wat zou je meenemen als je nu mocht picknicken,’ en eindig de les dan met de tip om dit gewoon binnen of in de tuin te gaan doen. Ik pak ook momenten om even een op een te bellen of appen, zodat ik weet wat er speelt.

'Ga ik echt al die tijd de leerlingen missen? Dat wil ik natuurlijk niet, al weet ik dat het belangrijk is om het nu aan te pakken, zodat we deze situatie zo snel mogelijk oplossen.'

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Waar ik blij van word, is als ik zie hoe collega’s elkaar helpen bijvoorbeeld door filmpjes te maken van hoe bepaalde programma’s werken. Iedereen heeft veel begrip voor elkaar en ook krijgen we veel complimenten van ouders. Die waardering doet me goed. Ik ben een positief persoon en probeer altijd te kijken naar wat er wel lukt. Maar goed, toen ik in de nieuwe aankondigen hoorde dat we zeker tot 1 juni nog in deze situatie zitten, kwam dat wel even hard binnen. Ga ik dan echt mijn vrienden en familie tot die tijd niet zien? Gaat het Over De Top festival, waar ik in de organisatie zit en wat een groot deel van m’n sociale leven is, dan echt niet door? Ga ik echt al die tijd de leerlingen missen? Dat wil ik natuurlijk niet, al weet ik dat het belangrijk is om het nu aan te pakken, zodat we deze situatie zo snel mogelijk oplossen. Gelukkig kan ik deze periode wel delen met m’n partner, Harmen. Dat is heel fijn. Zo hebben we vorige week een hele dag samen een boekje in elkaar geknutseld voor onze nichtjes en neefjes, met allemaal leuke foto’s en spelletjes. Daar geniet ik van. En waar ik ook van geniet; het beeldbellen met m’n nichtjes en neefjes. Dat is wat ik nu weer ga doen.

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre