mantelzorg in beeld

Omdat mantelzorger zijn niet zomaar iets is zet ik mij graag in voor deze mensen. Zij die elke dag weer klaar staan voor hun naasten. Wanneer je mantelzorger bent, betekent dit dat je -naast werk, studie of gezin- ook nog zorgt voor een dierbare, iemand die jou hard nodig heeft. De invloed op de gewone, dagelijkse dingen is vaak onzichtbaar voor de omgeving. Nadat mijn moeder, zus en ik  ook ineens mantelzorger werden van mijn vader, ging er een wereld voor mij open Wat had ik dat onderschat. Reden voor mij om juist de verhalen van deze mensen te delen door documentaire reportages bij ze te maken. 


"Ik herkende een stukje van onszelf bij de mantelzorgers die in beeld bracht. Ook wij deden er alles aan om mijn vader te ontlasten, het zo fijn mogelijk te maken voor hem en er het beste van te maken. Hierdoor cijferde wij onszelf nogal eens weg. Iets wat veel mantelzorgers doen heb ik inmiddels ervaren. Iets wat eigenlijk vanzelf gaat, uit liefde. Als je er later op terugkijkt vraag je je af hoe je het vol hebt kunnen houden.

Expositie voormekaar

Gemeente Berkelland verhalen middels een reizende expositie. Wanneer je mantelzorger bent, betekent dit dat je -naast werk, studie of gezin- ook nog zorgt voor een dierbare, iemand die jou hard nodig heeft. De invloed op de gewone, dagelijkse dingen is vaak onzichtbaar voor de omgeving. Reden voor Gemeente Berkelland om juist de verhalen van deze mensen eens te delen. Ook de mensen die geen mantelzorger zijn kunnen namelijk wat betekenen. Vraag eens hoe het (echt) met ze gaat of biedt ze hulp aan om ze even wat uit handen te nemen. Om het vol te kunnen houden hebben mantelzorgers ook af en toe tijd voor zichzelf nodig. Vraag eens hoe je helpen kan. Sommige mensen vinden dit lastig. Niet alleen mantelzorgers maar ook zij kunnen in Berkelland terecht bij VoorMekaar.

 

Herman & Herma

In 2007 kreeg Herman en spierziekte. Sindsdien is hij aan een rolstoel gekluisterd; hij kan niet meer staan of lopen en heeft een beperkt hand-gebruik. Herma zijn vrouw is hierdoor niet alleen meer zijn partner maar ook zijn mantelzorger. En in dit geval is ze met al haar praktische oplossingen ook nog soort van ergotherapeute voor hem.

Lees verder »

Hans & Margriet

Het eerste wat in mij opkomt als ik aan Hans en Margriet denk is ‘liefde voor elkaar’. Want vanaf dat ik bij ze binnenkwam ervaarde ik onwijs veel liefde en respect voor elkaar. In alle rust vertelden ze mij wat de situaties was en hoe zij hier samen mee omgaan. Niets anders dan respect en er het beste van maken samen.

Lees verder »

Gijs & Mees

Gijs (9) en Mees (7) wonen samen met hun vader en moeder in het buitengebied van Neede. Door meerdere pijnziektes is hun moeder Patricia veelal gebonden aan rustmomenten en een rolstoel. Dat betekent dat zij, zeker buitenshuis afhankelijk is van haar partner en de kinderen.

Lees verder »

Dinie & Herman

Het was midden in de coronaperiode dat ik bij Dinie (91) en Herman (93) op bezoek ging met mijn camera. Na goed overleg met zoon Herman besloten we om het toch door te laten gaan. Een beetje spannend vond ik het wel met de pandemie, maar op afstand met mondkapje en testen vooraf moest het goed komen.

Lees verder »