Marchel

"Ondanks m’n zorgen kan ik de situatie ook goed relativeren. Ik zit natuurlijk in een lastig parket, maar veel mensen hebben grote uitdagingen op dit moment"

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Marchel Konniger
Woonplaats: Lichtenvoorde
Stituatie: Wajong uitkering

Ik heb aan den lijve ondervonden hoe het is als je ‘’s nachts op de rand van je bed zit, geen lucht krijgt en denkt dat het afgelopen is. Ik zet dus ook alles op alles om te voorkomen dat ik besmet word.

Van nature heb ik al een beperkte longcapaciteit en nadat ik met longembolie in het ziekenhuis heb gelegen, ben ik dus extra voorzichtig. Daar komt nog bij dat ik OCD heb, een angststoornis, en ik heb Asperger. Deze combinatie zorgt er in het dagelijks leven al voor dat ik best snel in een isolement kan raken, omdat ik me van nature het liefst terugtrek in mijn eigen veilige bubbel. Ik heb heel veel structuur nodig. Op dit moment was ik er juist net op gefocust om mijn sociale leven weer uit te bouwen door vrijwilligerswerk te doen bij de Voedselbank en op school, waar ik ook een achtergrond in heb. De uitbraak van Covid-19 heeft dat in een klap ‘on hold’ gezet en alle lijntjes die ik net naar buiten had uitgegooid zijn als het ware weer doorgeknipt.

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Toen de uitbraak in China uit de klauwen liep, had ik al snel zoiets, als dit hier ook maar niet misgaat. Al bij de eerste uitbraak buiten China werd ik super voorzichtig en hield ik afstand van mensen. In het begin merkte ik nog dat mijn omgeving het een tikkeltje overdreven vond en uiteraard kan OCD er ook voor zorgen dat je lam wordt gelegd en angstig reageert. Dus ik ging ook bij mezelf te rade, maar achteraf denk ik dat ik in dit geval toch wel gelijk had.

In de eerste weken had ik mezelf echt in zelf-isolement gezet. En om een gevoel van controle te hebben lees en luister ik veel de krant, podcasts, journaal. Ik wil alles weten. Maar goed, ik sta altijd al rond een uur of zes ‘s ochtends op en dan had ik om elf uur eigenlijk alles al gedaan wat ik op de dag wilde. Inclusief een grote ronde wandelen, want ik ga nog wel de natuur in op plekken waar weinig mensen komen. Als je de rest van de dag alleen binnen zit, dan komen de muren op je af. Dat houd je niet lang vol.

"Het is wel echt een positief side-effect van deze situatie dat mensen met zulke creatieve oplossingen komen. Ook vind ik het geweldig om te zien dat iedereen naar elkaar omkijkt."

Op dit moment heb ik er iets meer balans in gevonden. Ik heb namelijk drie kinderen en ook een lat-relatie en hen wil ik allemaal graag blijven zien. Dus mijn kinderen komen om de week bij me en ik zie mijn vriendin regelmatig. Toch is het spannend, want zij hebben dan binnen de andere gezinnen ook weer contact en voordat je het weet breidt de cirkel zich uit.
Wat ik mooi vind om te zien, als de kinderen thuis zijn, is hoe zij online les krijgen. Het is wel echt een positief side-effect van deze situatie dat mensen met zulke creatieve oplossingen komen. Ook vind ik het geweldig om te zien dat iedereen naar elkaar omkijkt. De focus ligt niet zozeer op werk, maar meer op elkaars welzijn. Omdat mensen weten van mijn lastige situatie heb ik al veel appjes en belletjes gehad. Andersom check ik ook regelmatig met anderen hoe het gaat.
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Ondanks m’n zorgen kan ik de situatie ook goed relativeren. Ik zit natuurlijk in een lastig parket, maar veel mensen hebben grote uitdagingen op dit moment. Als je werk wegvalt als zzp’er of je werkt in de zorg, dan is dit ook echt een zware tijd. Ik zou heel graag iets willen doen om bij te dragen op dit moment, maar dat risico kan ik nu niet lopen. Sowieso heb ik dat gevoel vaker, dat ik graag iets bijdraag. Wat ik soms teleurstellend vind, is dat ik veel dingen wel kan, maar ik kan ze niet in de praktijk brengen. Alsof OCD en Asperger telkens iets in de spaken steekt. Ik hoop dat ik, als alles een beetje is gaan liggen, toch weer langzaam uit m’n isolement kan klimmen en de lijntjes naar buiten toe weer kan uitgooien. Daar kijk ik echt naar uit.

een steentje bijdragen?

steun ons project met een donatie

Lees jij de verhalen van project BINNENKIJKEN ook graag en zou je willen bijdragen aan ons werk? Te gek, want dat kan nu door een donatie over te maken. Hiermee zijn wij als Zzp’ers enorm geholpen in deze onzekere tijden. Op naar nog veel meer mooie verhalen!