Stephan & Henk-Jan

"Op dit moment houden mensen zich goed aan de regels, denk dat de echte drukte later komt."

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Stephan van Beckhoven
en Henk-Jan Bruntink
Wijkagenten

“Terwijl het over het algemeen op dit moment rustiger is dan normaal, valt het ons op dat er een enorme meldingsbereidheid is voor samenscholing en mensen die zich niet houden aan de regels rondom het coronabeleid. Dus in plaats van dat we in deze periode druk zijn met toezicht bij evenementen of horecanachten, is dit nu een veelvoorkomende taak.”

Henk-Jan
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
“Klopt, het is verder eigenlijk erg rustig op dit moment. We waren voorbereid op een heel druk evenementen-seizoen en hadden voor deze maanden zelfs een verlof-stop ingelast en nu zitten we met een overcapaciteit, want ook de trainingen gaan niet door en op straat is het rustig. Dat betekent dat we soms met velen op kantoor zitten. Ik merk dat hier wel een beetje onzekerheid over ontstaat binnen het team. Is het wel zo verstandig om samen te zitten? Al is het uiteindelijk in ons vak onmogelijk om afstand te houden, want al lopen we anderhalve meter uit elkaar, als je samen in de auto stapt om naar een melding te gaan werkt het al niet meer. We proberen allemaal zoveel mogelijk direct contact te vermijden, handen te wassen en goed met de regels om te gaan, maar helemaal afstand houden lukt simpelweg niet en het is wel heel logisch dat ons werk gewoon door moet gaan.

"Ik heb er weleens moeite mee dat we nu al als de helden van Nederland worden neergezet in de media."

Ondertussen is het bij mij thuis, net zoals bij veel gezinnen, alle ballen hooghouden. Werk gaat door, maar de kinderen zitten thuis en mijn partner zit ook bij de politie, dus het is een beetje puzzelen. Tot zover gaat het goed, we plannen de dagen dat we thuis zijn het huiswerk in, zodat ze de dagen bij de opvang niet zoveel hoeven te doen voor school. Ik merk dat ik het ook belangrijk vind voor mijn familie en vrienden dat ik heel voorzichtig omga met deze situatie, gezien ik voor werk toch bij mensen over de vloer kom. Soms als ik bij een melding kom dan staan wij er onbeschermd bij en komt het ambulance- of brandweerpersoneel binnen in vol ornaat, met covid-pak. Ja, dat rijmt niet echt met elkaar. Dus achteraf vraag ik nog weleens aan de mensen in de situatie of ze ons op de hoogte kunnen houden of er iemand corona heeft gehad.
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Het is fijn dat er verder heel goed wordt samengewerkt met de gemeente en ook met de zorg. Er zijn bijvoorbeeld mensen die normaal psychische zorg krijgen en dat moet echt wel doorgaan. Als jij schizofreen bent of last hebt van psychoses, dan is dit een extra spannende tijd. Verder hebben wij nu ook ruimte voor andere dingen. Normaal hebben we in het weekend onze handen vol aan de horecanachten. Nu konden we ineens inbrekers pakken, dus dat was mooi. Verder verwacht ik eigenlijk dat we vooral druk worden zodra mensen weer wat meer naar buiten mogen. Ik heb er weleens moeite mee dat we nu al als de helden van Nederland worden neergezet in de media. Op dit moment zie ik dat niet zo, ik denk dat de echte drukte pas later komt. Als evenementen weer mogen groeit het drugsgebruik en is er ook meer overlast. Dan hebben we een bulk politie-agenten nodig die nu al doorwerken en straks ook wel vakantie willen. Al moet ik zeggen dat ik zelf ook wel erg uitkijk naar de horecanachten die ik normaal werk.”

Stephan

"Wat ik hoop, is dat mensen straks net zo bereid zijn om melding te maken van ander soort criminaliteit, als ze nu doen met de regels rondom het coronabeleid."

“Ik verwacht ook dat de echte drukte later komt. Op dit moment houden mensen zich goed aan de regels, op wat kinderen en jongeren na die toch buiten een potje willen voetballen bijvoorbeeld. Maar goed, ik heb zelf ook kinderen op de basisschool zitten en merk dat sommige ouders heel strikt zijn en anderen iets losser. Met kinderen is het gewoon lastig om ze echt binnen te houden. Gelukkig mag het nu weer. Sowieso merk ik dat alle mensen weer iets losser worden, maar de regels worden nog weinig overtreden.
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Wat ik hoop, is dat mensen straks net zo bereid zijn om melding te maken van ander soort criminaliteit, als ze nu doen met de regels rondom het coronabeleid. Dit voelt wellicht iets ‘dichterbij’, omdat mensen er zelf direct ziek van kunnen worden. Maar als jij naast een hennepkwekerij woont en de boel vliegt in de fik, dan komt het ook dichtbij. Ik denk eigenlijk wel dat mensen in deze periode wat meer naar elkaar omkijken, in de positieve zin van het woord, dus dat zal wel goed komen.

Zelf ben ik net weer aan het re-integreren bij de politie, dus dit is best een bijzondere tijd daarvoor. Ik heb heel veel plezier in m’n werk en er gebeurt nog genoeg. Waar ik echt naar uitkijk? Om bij mooi weer een biertje te kunnen doen op het terras en dat je weer de deur uit kan zonder er zo bij na te denken.”

Henk-Jan

een steentje bijdragen?

steun ons project met een donatie

Lees jij de verhalen van project BINNENKIJKEN ook graag en zou je willen bijdragen aan ons werk? Te gek, want dat kan nu door een donatie over te maken. Hiermee zijn wij als Zzp’ers enorm geholpen in deze onzekere tijden. Op naar nog veel meer mooie verhalen!