Debby

"Afgelopen maand zou ik gesprek hebben om te zien of ik meer uren zou kunnen krijgen, maar in plaats daarvan hoorde ik dat m’n contract niet verlengd kan worden"

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre

Debby Lakerink
Lichtenvoorde
Zelfstandig ondernemer

“Er is in een korte tijd een heleboel veranderd. Vorig jaar ben ik, naast mijn eigen bedrijf, begonnen met een baan voor een paar uur in de week. Afgelopen maand zou ik gesprek hebben om te zien of ik meer uren zou kunnen krijgen, maar in plaats daarvan hoorde ik dat m’n contract niet verlengd kan worden. Dus per mei is mijn werk daar afgelopen. Heel jammer, het was m’n stukje financiële zekerheid, maar ik vond het ook heel fijn met collega’s, gezellig op kantoor. Op dit moment wordt het wereldje sowieso al klein natuurlijk, dus mijn collega’s zal ik wel missen.
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Gelukkig zit ik nog wel in een appgroepje met andere ondernemende vrouwen uit Lichtenvoorde en ik merk dat ik daar veel steun uit krijg. We lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan. Ik ben niet de enige zonder afspraken. Of met de kinderen en partner thuis. Die realisatie gaf me moed. Ik blijf fanatiek werken aan mijn bedrijf. Ik help vrouwen met het samenstellen van een garderobe die helemaal aansluit bij wie zij echt zijn. Mijn afspraken zijn nu verzet, omdat online adviseren niet praktisch is. Al geef ik via social media wel tips. Aan de ene kant zijn veel mensen nu natuurlijk thuis en lopen ze wellicht de hele dag in de joggingbroek, maar ik denk ook dat je daar een keer mee klaar bent. Je raakt in vakantiemodus, terwijl veel van ons wel gewoon moeten werken of iets van de dag willen maken. Een leuke outfit en lippenstiftje kan echt je gemoedstoestand beïnvloeden. Mijn werk heeft weinig te maken met winkelen, maar gaat juist veel meer over het logisch combineren van stukken die je al hebt en zorgen dat het past bij wie je bent. Bewust winkelen en kleden. Dat bewustzijn, daar zijn veel mensen nu mee bezig denk ik. Zelf merk ik het ook. Zelfs m’n boodschappen doe ik veel bewuster. Wat heb ik echt nodig? Hoe kan ik bepaald eten nog combineren zodat ik niet nog eens de deur uit hoef? Al is het af en toe ook echt wel fijn om even de deur uit te gaan.

"Ik hoop dat de kinderen hier over twintig jaar op terug kijken en zeggen, ‘Weet je nog hoe fijn het was toen we samen thuis waren."

Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Ik zei al tegen m’n partner, Thijs, als je een gelukkige vrouw wil dan laat je me iedere dag even wandelen. Een momentje voor mezelf, dat heb ik echt nodig. Normaal heb ik best veel structuur in m’n dag en tijd om mijn eigen werk te doen. Ik breng de kinderen naar school, ga voor mezelf aan het werk, wandel een rondje, haal de kinderen op en ben er dan ook echt voor ze, omdat mijn hoofd leeg is. Nu is dat hele moment voor mezelf weg gezien we onze kinderen Fenne (9) en Sam (6) thuis lesgeven. De eerste weken was m’n energie echt laag, maar nu begin ik weer een beetje ritme te krijgen. Meestal wisselen we af; eerst Sam bij mij en Fenne boven bij Thijs en na de pauze van tien uur, als ze uitgeraasd zijn, ruilen we om. Dat gaat goed, zo leiden ze elkaar niet af.
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Project Binnenkijken verhalen uit Oost Gelre
Waar ik moeite mee heb, is dat de kinderen het soms zwaar hebben. Het is allemaal lastig te begrijpen waarom ze niet met vriendjes mogen spelen en dan worden ze opstandig. Ik snap het wel, voor onszelf is het soms ook nog lastig te begrijpen. Toch zijn er ook heel veel momenten waar we allemaal heel erg van genieten. Samen voetballen of dansen en na het eten nog even een rondje wandelen. Nu is daar tijd voor, straks moeten we weer van alles. Ik hoop dat de kinderen hier over twintig jaar op terug kijken en zeggen, ‘Weet je nog hoe fijn het was toen we samen thuis waren.’”

een steentje bijdragen?

steun ons project met een donatie

Lees jij de verhalen van project BINNENKIJKEN ook graag en zou je willen bijdragen aan ons werk? Te gek, want dat kan nu door een donatie over te maken. Hiermee zijn wij als Zzp’ers enorm geholpen in deze onzekere tijden. Op naar nog veel meer mooie verhalen!